Upal bi se staviti, da si lepo oblikovano zadnjico želiš tudi ti. Ampak ne skrbi, ne bom te obsojal. Če smo iskreni, vsaj sodeč po mojih izkušnjah, skoraj vsaka punca danes si želi imeti čvrsto in napeto zadnjico. Brez dvoma lahko trdim, da je to drugi najbolj pogost razlog, zaradi katerega današnje punce obiskujejo fitnes in telovadnice. Seveda takoj za izgubljanjem odvečnih kilogramov telesne teže. Če si se tudi sama prepoznala v opisu, se verjetno sprašuješ, zakaj o tem razlagam zdaj, ko pa bo zima vsak čas tu. S tem se strinjam, sezona kopalk, kratkih hlač in oblek je še daleč pred nami. Razlog je namreč v tem, da kot že sama veš, nobena sprememba ne pride čez noč, prav to pa velja tudi za oblikovanje zadnjice. Konec koncev pa bom zadovoljen že s tem, če te bom vsaj spodbudil k razmišljanju, da lahko že z majhnimi in na prvi pogled nepomembnimi spremembami v vsakodnevnem življenju prispevaš k temu, da se boš počutila bolj samozavestno, privlačno in ob naslednjem pogledu v ogledalo še bolj zadovoljno z videzom svojega telesa.

Telesna aktivnost je za oblikovanje zadnjice najbolj pomembna

V kolikor se lotiš raziskovanja po spletu o tem, kaj je potrebno narediti za oblikovanje zadnjice, boš hitro prišla do odgovora, da je najbolj pomembna telesna aktivnost. Seveda v kombinaciji z zdravo prehrano. Pa je res tako enostavno?

Lahko ti povem, da niti najmanj. Največja težava je po mojem mnenju v tem, da za utrditev in oblikovanje zadnjice ni dovolj zgolj bilo kakšna telesna aktivnost. Da, prav si prebrala. Če si mislila, da ti bo uspelo že z občasnimi sprehodi, te moram žal razočarati.

Oblikovanje zadnjice zahteva nekoliko drugačne oblike telesne aktivnosti, ki pa običajno niso najlažje za izvajanje, hkrati pa mora poteči daljši čas, da so vidni prvi rezultati. Ravno to sta tudi najbolj pogosta razloga, da večina že zelo hitro obupa.

žensko kolo - oblikovanje zadnjice

Kako se lotiti telesnih aktivnosti za oblikovanje zadnjice?

Da bi lažje razumela, kako se sploh lotiti telesnih aktivnosti za oblikovanje zadnjice, moraš najprej razumeti, katere vse mišice moraš obremeniti, da bi lahko dosegla rezultate. Zadnjica namreč še zdaleč ni zgolj ena ploskev, kot je morda videti in kot mnoge menijo. Sestavljena je iz velikega števila različnih mišic, v grobem pa ločimo naslednje tri:

– velika zadnjična mišica, ki obsega največji del zadnjice,

– srednja zadnjična mišica, ki zajema stranski del zadnjice in

– mala zadnjična mišica, ki je res najmanjša, vendar zato nič manj pomembna.

Vsak osebni trener, ki ga boš vprašala o tem, katere vaje izvajati za oblikovanje zadnjice, ti bo brez dvoma svetoval:

– kombinacijo izpadnega koraka vstran in nato še nazaj po diagonali,

– mrtvi dvig uteži na eni nogi,

– nagib naprej z utežmi,

– dvig noge vstran na vseh štirih z elastiko in druge.

Ne vem, če naštete vaje poznaš, toda jaz ti lahko povem, da niso niti najmanj enostavne za izvajanje, še manj pa so prijetne ali udobne. Vsekakor se strinjam, da je pri izvajanju vaj za oblikovanje postave včasih pač potrebno potrpeti, če želimo uspeti, ampak pri oblikovanju zadnjice je to povsem odveč. Poznam namreč način, ki je za oblikovanje zadnjice ravno tako učinkovit kot vse ostale vaje, vendar hkrati predstavlja pravi užitek in ne zahteva prav nič napora. Kot si lahko razbrala iz naslova, je to vožnja z ženskim kolesom.

S kolesarjenjem ne boš samo učvrstila mišic zadnjice, ampak tudi pospešila izgorevanje maščob

Da bi imela lepo oblikovano in čvrsto zadnjico ni dovolj samo to, da učvrstiš mišice, ki smo jih spoznali malce prej. Naslednja naloga, ki je pred tabo in s katero se moraš soočiti, je odprava maščobe na tem predelu. Podobna težava, ki moškim otežuje pridobitev trebušnih mišic, se pojavlja pri ženskah, ki bi želele izoblikovati svojo zadnjico.

Verjetno se strinjaš, da povešena in nagubana koža ni videti ravno privlačno. Hkrati pa bo maščoba na tem predelu prikrila mišice, ki si jih morda že utrdila in bo tako ves tvoj trud, ki si ga vložila v oblikovanje zadnjice, zaman, saj rezultati tvojega napornega dela ne bodo vidni.

Kako se torej lotiti težave? Če vprašaš osebnega trenerja ali pobrskaš po spletu, boš dobila nov seznam vaj, ki naj bi jih izvajala. Jaz pa imam zate zopet boljšo rešitev – vožnjo s kolesi NewBike. Da, tudi pri tem ti lahko pomaga kolesarjenje. In to zelo učinkovito. Številne raziskave so namreč dokazale, da je za povprečno žensko srednjih let mogoče že z zgolj 60 minutnim zmernim in nizko intenzivnim kolesarjenjem porabiti kar do 480 kalorij. Če te zanima, kako lahko izgorevanje maščob med kolesarjenjem še dodatno pospešiš, si to lahko prebereš tukaj.

kolesa NewBike

Ali je s kolesarjenjem mogoče odpraviti tudi celulit?

Zate imam dobro novico, kajti odgovor na tvoje vprašanje je da. Čeprav gre pri celulitu, kot ti je verjetno že znano, za drugačno in veliko bolj obstojno vrsto maščobnih oblog, se ga lahko znebiš z rednim kolesarjenjem. No, če sem povsem natančen, zmanjšaš njegov obseg ali pa vsaj vidnost, kar je najbolj odvisno od časa, ki ga boš za kolesarjenje namenila, in intenzivnosti.

Dobro novico pa imam tudi za vse tiste srečnice, ki celulita nimajo. Če si med njimi in če boš redno kolesarila, boš tudi precej zmanjšala možnosti, da bi se nekega dne pri tebi pojavil. Telesna aktivnost je namreč bistvenega pomena za preprečevanje te nadloge, ki ti je morda znana tudi pod nazivom pomarančasta koža.

Za oblikovanje zadnjice se ti na kolo ni potrebno odpravljati pogosto

Prav gotovo se ti je ob vsem tem pojavilo vprašanje, kako pogosto se je na vožnjo s klasičnimi ali električnimi kolesi sploh potrebno odpraviti, da bi lahko pričakovala konkretne rezultate. Dobra stvar je ta, da ti za oblikovanje zadnjice ni potrebno kolesariti vsak dan in po več ur brez prestanka. Če si se že prestrašila, si zdaj lahko oddahneš. Povsem dovolj bo namreč, če se boš na kolo odpravila od tri do pet krat na teden in pri tem kolesarila vsaj 60 minut.

Toda tudi tu, kot pri vseh drugih telesnih aktivnostih velja, da lahko kolesariš tudi veliko več, če ti le dopušča čas in druge obveznosti. Spremembe bodo tako vidne že prej. Toda kljub temu ti svetujem, da se ne prenagliš in ne pozabiš na počitek, saj lahko prevelika obremenjenost vodi v pojav bolečin v mišicah in sklepih.

električna kolesa

Če je mogoče, vključi kolesarjenje v svoje vsakodnevne obveznosti

Prav dobro vem, da je pomanjkanje časa danes velik in včasih tudi neprekosljiv problem. Ravno to je tudi razlog, da se mora marsikatera odpovedati treningom v fitnesu ali telovadnici, saj ji enostavno zmanjka časa za vse. Pri kolesarjenju teh težav ni.

Moj nasvet je namreč ta, da poskusiš kolesarjenje čim bolj vključiti v svoje vsakodnevne obveznosti. Le zakaj se na fakulteto namesto z avtobusom ne odpraviš s kolesom? Ali pa morda namesto z avtomobilom v službo in po otroka v vrtec? S kolesom se lahko podaš tudi v trgovino ali na kavo s prijateljico. Kakorkoli, možnosti je ogromno.

Za oblikovanje zadnjice so izjemno učinkovita tudi električna mestna kolesa

Če tudi sama prisegaš na električna mestna kolesa ali pa si ravno pred nakupom kolesa in bi si želela nabaviti električno, vendar ne veš, če bo učinkovito tudi za oblikovanje zadnjice, si lahko brez skrbi.

Električna kolesa imajo namreč na telo in oblikovanje zadnjice prav takšen učinek, kakor klasična, saj boš morala še vseeno poganjati pedala s svojo lastno fizično močjo. Razlika je zgolj v tem, da boš med kolesarjenjem doživljala še večji užitek, oblikovanje zadnjice pa bo zate zaradi manjšega napora med kolesarjenjem še lažje in prijetnejše.

mestna kolesa

Ali veljajo pri uporabi električnih koles enaka priporočila glede časa kolesarjenja?

Odgovor na vprašanje težko zapišem, saj je to odvisno predvsem od stopnje nastavljene električne pomoči. Če boš imela namreč nastavljeno večjo moč električnega motorja, ti za doseganje ciljev za oblikovanje zadnjice svetujem daljši čas kolesarjenja. Odločitev je torej na tebi, izbiraš pa lahko med različnimi nastavitvami električne pomoči in različno dolgimi časi vožnje.

Katere so prednosti kolesarjenja za oblikovanje zadnjice v primerjavi z drugimi vadbami?

Največja prednost kolesarjenja za oblikovanje zadnjice se mi zdi v tem, da gre za vadbo, ki združuje, kot sem že omenil, krepitev zadnjičnih mišic in hkrati odpravljanje maščobnih oblog ter celulita. Naslednja pomembna prednost pa je ta, da gre za nenaporno vadbo, ki jo lahko izvajaš praktično vsak dan, če boš uporabila kolo namesto avtomobila ali drugega prevoznega sredstva.

Dobra stvar je tudi v tem, da za kolesarjenje ne potrebuješ nikakršnih dragih športnih pripomočkov. Vse, kar moraš storiti je namreč to, da zaviješ v bližnjo kolesarsko trgovino in si priskrbiš kolo , če ga še nimaš, nekaj osnovne kolesarske opreme in za svojo varnost še čelado.

kolesarska trgovina

Kako lahko kolesarim v zimskem času?

Sedaj, ko si spoznala vse koristi in pomen kolesarjenja za oblikovanje zadnjice, si prav gotovo želiš, da bi se na kolo podala že takoj. Zakaj pa ne, ne vidim razloga, zakaj ne bi mogla kolesariti tudi v zimskem času. Pri tem ti svetujem samo to, da si prebereš nekaj osnovnih priporočil, kar lahko storiš s klikom tu.

V kolikor pa bi s kolesarjenjem na prostem kljub temu želela počakati do toplejših in bolj sončnih spomladanskih mesecev, pa lahko ta čas obračaš pedala sobnega kolesa, ki je za oblikovanje zadnjice prav tako učinkovito.