izdelava spletnih strani Izdelava spletnih strani je kompleksno delo, ki se začne z načrtovanjem, izbiro domene, dobro izbranimi barvami in grafiko.

Nekakšen zaključek pri izdelavi spletne strani pa je optimizacija cele spletne strani, postavitev bloga in boj za visoke pozicije na iskalnikih. K izdelavi spletne strani lahko prištejemo tudi oglaševanje na družbenih omrežjih. Preberi več: spletne strani zajšek

Izdelava spletnih strani in pomen barv

Izdelava spletnih strani je splet mnogih opravil, med njimi je tudi izbira pravilne barve. Barve in grafika na spletni strani se morata ujemati z namenom strani in že z videzom ustvariti primerno vzdušje spletnega mesta.

Spletna stran, ki ponuja prodajo ekološko pridelane zelenjave, bo verjetno v odtenkih zelene barve, neka druga stran, ki pa prodaja vrtnice, pa bo mogoče v nežnih roza barvi. 

Z raziskavami so odkrili, da približno 80% ljudi, teksta na zaslonu sploh ne bere, pač pa ga skenira in skačejo iz enega spletnega mesta na drugo in iz vsake strani poberejo nekaj podatkov.

Zato je, poleg barv, izredno pomembno, kako bomo pri izdelavi spletne strani, predstavili tekst. Za berljiv tekst, ki bo privabil obiskovalce, je najbolje, da za besedilo in ozadje uporabimo kontrastne barve. Običajno je ozadje belo ali svetlo, črke pa so temnejše.

izdelava spletne strani grafika in barve

Primer preprosto oblikovane spletne strani je spletni portal podjetja Steklarstvo Breg, ki je, ob klasičnih storitvah, specializirano predvsem za kuhinjska stekla po meri, steklene tuš kabine po meri, steklena drsna in klasična nihajna vrata po meri in steklene stopnice, ograje in strešno kritino preproste objekte, kot so leseni in kovinski nadstreški ter pergole.

Seveda najdemo  tudi spletne strani, ki imajo ozadje drugačne barve, pogosto je kombinacija temnega ozadja in belih črk. Najdemo tudi spletne strani, ki kombinirajo različne barvne odtenke, od rumene, rdeče ali zelene. Vendar pozor! (1)

Ali izdelovalci spletnih strani upoštevajo izbiro barvnih odtenkov, ki jih ne vidijo barvno slepi ljudje?

Vendar moramo biti previdni, saj pri izdelavi strani, verjetno ne pomislimo, da barvno slepi ljudje ne vidijo barvnih kombinacij, kot so zeleno rdeča in modro zelena kombinacija. 

Barvna slepota je bolj pogosta, kot si predstavljamo. Barve, ki jih vidimo, so sestavljene iz treh barv, to so rdeča, modra in zelena.  (2)izdelava spletne strani wordpress

Ljudje, ki trpijo za barvno slepoto najpogosteje ne ločijo zelene in rdeče barve, nekoliko manj poznana je barvna slepota, kjer ne ločijo modre in zelene barve.

Pri popolni barvni slepoti, pa prizadeti ločijo samo bele, črne in sive odtenke.