Za vse starše in pa tudi vzgojitelje, smo spodaj pripravili pregled najbolj zanimivih in priporočljivih vaj za predšolske otroke, telovadba za predšolske otroke pa je sicer obravnavana tudi preko najrazličnejših športnih programov športnih društev, igralnic, plesnih društev, plezalnih društev in pravzaprav vsej aktivnih udeležencev na trgu, ki jim je v prvi vrsti mar za telovadbo in razvoj telesne aktivnosti otrok.

Telovadba za malčke ponavadi sestoji iz najrazličnejših gibalnih uric, ki morajo v prvi vrsti za najmanjše otroke, biti prijazne, zabavne, precizne, njihova osnovna naloga pa je pomagati otrokom vzljubiti šport in telovadbo.

Načeloma je osnovna telovadba za otroke namenjena temu, da se otroci sprostijo in umirijo, hkrati pa se spoznajo s prvimi gibalnimi aktivnostmi, kot so npr. plezanje, lazenje, lovljenje ravnotežja, skakanje, atletika, igre z žogo in podobno.

Osnovna telovadba za otroke tako lahko zajeman plesne vadbe in vključuje glasbene urice, poudarek otroške telovadbe pa mora biti predvsem na sproščujoči in spontani gradnji motivacije za dolgoročno udeležbo otrok v športnih aktivnostih.

Predvsem plezanje in s plezanjem povezane telovadne aktivnosti, pomagajo otrokom, že na majhnih in povsem nenevarnih plezalih, pomagati loviti ravnotežje, osredotočiti se na koncentracijo, krepiti mišičevje in znantno prispeva k razgibanju celega otroškega telesa.

Prednosti plezanja se pa nato kasneje izkazujejo tudi skozi ostale oblike, ko otroci svoje začetniške plezalne korake, nadgradijo s športnim ali tehničnim plezanjem, dvoranskim plezanjem ali osvajanjem plezalnih smeri preko alpinističnih in planinskih pohodov v naravi.

Pri čemer telovadnim aktivnostim za otroke, na zelo spontan in naraven način, lepo priključimo še doživljajsko izkušnjo z gibanjem otrok v naravi.

Telovadba za otroke se zato danes že posvem sistematsko vpeljuje v ne samo predšolske javne izobražene ustanove, temveč tudi predvsem v vse plezalne klube, športne klube, plesne centre in v prazaprav vsa področja, kjer so vanje udeleženi naši otroci.

Katera zunanja igrala za otroke najbolj prispevajo k telovadbi?

Glede na to, da na zunanjih javnih površinah, srečujemo številna, včasih prav povsem različna in novodobna zunanja otroška igrala, je seveda smiselno pogledati katera od zunanjih igral za otroke najbolj prispevajo k razgibanosti in telovadbi otrok.

K tem igralom brez dvoma sodi najprej plezalna stena, ki daje otrokom moč v rokah, spodbuja koordinacijo telesa in pomembno vpliva na krepitev fizične moči otrok. Nato k telovadbi in razgibavanju otrok močno prispevajo različna urbana igrala, ki omogočajo plezanje, spust, lovljenje ravnotežja. Nazadnje pa k najbolj primernih zunanjim igralom za otroke sodijo vse vrste otroških zunanjih igral s tobogani, saj spuščanje po toboganih, v vsakem primeru od otrok zahteva, da se na tak ali drugačen tobogan, povzpnejo.

Podroben opis zunanjih igral za otroke, boste našli v zapisu Otroška igrala za javne površine.

Če vas zanima kakšne koristi prinašjo posamezne oblike plezanja za vaše otroke, si je dobro na spletu ogledati tudi možnosti najrazličnejših plezalnih sten za otroke, sicer pa si lahko za prve plezalne korake svojih otrok, starši omislimo kar izdelavo domače plezalne stene (ali pa damo steno izdelati tistim, ki se z izdelavo otroških plezalnih sten, tudi profesionalno ukvarjajo). Ena izmed takšnih, pametnih, otroških plezalnih sten je npr. plezalna stena Kreal.

Kako s telovadbo v zaprtih notranjih, prostorih (tudi v otroških sobah)?

Za razgibavanje in telovadbo otrok, seveda ni samo smiselno skrbeti v zunanjem okolju, čeprav le to prinaša prednosti, ki izhajajo iz naslova telovadbe in razgibavanja na svežem zraku.

A, ker vremenske razmere, nemalokrat ne omogočajo igre in telovadbe otrok na prostem, je razumljivo, da otroci v slabem vremenu ne morejo telovaditi, najbolje pa za njihovo telovadbo takrat poskrbimo tako, da jim omogočimo igrala in naprave za telovadbo v otroških sobah (in drugih zaprtih prostorih). Nemalokrat je za primere umestitve telovadnih naprav v otroške sobe, potrebno ustrezno prilagoditi pohištvo v otroških sobah, zato ni narobe, če se za nasvete za opremljanje otroških sob, tako, da bodo le te praktične tudi za potrebe gibanja otrok v njihovih sobicah, obrnete na specialiste za prodajo in izdelavo otroških sob po meri. Slovenska znana spletna stran z izdelavo otroških sob po naročilu, je otroškesobe.com.