Super Market

Vitalnost, energija, zdravje in odlično počutje

Blog

Kalorična vrednost hrane oz. trapasto štetje kalorij

Malo ljudem je znano, da imata kalorijska vrednost na živilskih etiketah in kalorijske tabele malo skupnega s kalorijsko vrednostjo živila za posameznika. Kalorična vrednost hrane je dobljena z gorenjem hrane v kalorimetru in merjenjem oddane toplote. Kalorimetrična komora pa ni človeško telo.

Vrednosti 4 kalorije na gram za ogljikove hidrate in proteine, ter 9 kalorij na gram za maščobe. To so grobe približne vrednosti, izračunane pred približno sto leti. Postale so zakoreninjen in prevladujoč mit v prehrambeni industriji.

kalorična vrednost hrane
Če vemo, kakšna je kalorična vrednost hrane, ne bomo kasneje presenečeni, odkod odvečni kilogrami. Da pa bo vaša prehrana čim bolj uravnotežena, pa je koristno poseči tudi po kakšnem prehranskem dopolnilu.

Kalorična vrednost ogljikovih hidratov, proteinov in maščob pa se ne razlikuje samo glede na vrsto živila, ki jih vsebujejo. Razlikuje se tudi glede na sestavo vaše prehrane. Razlikujejo se tudi glede na posameznikovo biokemično individualnost, ki vpliva na prebavo in učinkovitost izkoristka hrane v telesu.

Že sama sestava določenih jedi je dovolj prepričljiv razlog, da so kalorijske tabele, iz katere je razvidna kalorična vrednost hrane, nespametne. Čajna žlička navadnega sladkorja, pomešanega z vodo, na primer, daje več energije in doda več telesne maščobe kot zaužitje jedilne žlice enakega sladkorja. Ta primer je tudi dober razlog, da se izogibate sladkanim gaziranim napitkom in sokom.

Kalorična vrednost hrane pred televizijo, pivo in čips

Krompirjev čips, koruzni čips, krekerji, mini ocvrti krompirček in večino slanega peciva deluje kot suha hrana, ki ne vsebuje veliko maščob. Napačno! Večina vsebuje toliko maščobe, da proizvajalci sploh ne upajo napisati na embalažo natančnih podatkov, ker se bojijo izgubiti stranke.

Podjetja, ki izdelujejo nizkomaščobne krekerje, načeloma na embalažo zapišejo vsebnost maščob. Vendar je ta še vedno precej nad našo priporočeno stopnjo 20% kalorij iz maščob. Razni čipsi in slano pecivo je še slabše. Navaden čips ima okoli 60% vseh kalorij iz maščob. Čips in ostale mastne slane prigrizke pa lahko razmeroma enostavno zamenjate za slane palčke ali slane preste. Te večina znamk vsebuje manj kot 20% maščob.

Najboljši prigrizek pa so riževi kolački, ki sploh ne vsebujejo maščobe. Zdaj so na voljo že tudi takšni, ki so veliko okusnejši kot stiropor.

Dober tek!

Hranilne in kalorične vrednosti živil lahko najdete tudi v prispevku na spletni strani zdravobitje.si.