Motorna olja VAG – Katero motorno olje VAG izbrati za svoj avtomobil?

Motorna olja VAG. To olje je proizvajalec predpisal za blagovne znamke Audi, VW, Seat in Škoda. Za vsako motorno vozilo v skupini VAG namreč proizvajalec predpiše normative in specifikacije, ki jih mora imeti posamezno motorno olje VAG (v skupino VAG spadajo blagovne znamke AUDI, SEAT, ŠKODA, VW).

Tudi sicer velja za vse uporabnike motornih olj, da je vedno potrebno uporabljati motorna olja, ki imajo predpisan normativ in specifikacijo. Primer specifikacij: BMW Longlife-04, VAG 507.00, C3, A3/B4, RN17, MB229.52, Dexos2 itd.
V primeru, da ne poznate normativov in specifikacij, se obrnite na prodajalca motornih olj ali na vašega serviserja za brezplačno pomoč pri izbiri.

Ali lahko motorna olja VAG (AUDI, SEAT, ŠKODA, VW) mešamo?

Da, lahko mešamo motorna olja različnih viskoznosti in sestav, vendar naj bo to le v posebnih situacijah, ko nimamo možnosti dolivanja z enakim oljem, kot ga imamo v motorju. Pri mešanju vedno “porušimo” in spremenimo potrebno kvaliteto in sestavo. Največkrat zmanjšamo mazalne lastnosti, ki so priporočene in predpisane za določene vrste motorjev.

Vsi avtodeli v motorju imajo mazanje, zato je pomembno, da motornih olj načeloma ne mešamo med sabo.

Večina mineralnih in sintetičnih olje se sicer dobro meša, ne priporočamo pa mešanja, če le ni nujno potrebno.

Ali lahko uporabljamo dodatke za VAG motorna olja?

Uporaba dodatkov ni priporočljiva. Določene blagovne znamke to celo izrecno prepovedujejo (Mercedes Benz recimo prepoveduje uporabo dodatkov za vse izvedenke tipe motorjev). Dodatki porušijo kvaliteto olja in škodijo motorju.

Mazalne lastnosti motornega olja so odvisne od dodatkov in formul sestave pri izdelavi olj. Proizvajalec olja je v sodelovanju s proizvajalcem vozila točno določil, katere kemijske lastnosti mora olje imeti in bi z dodatki le te spremenili.

motorna olja kruno.si

Katero viskoznost uporabimo?

Viskoznost je za uporabo v našem delu Evrope najmanj pomemben dejavnik. Klimatske razmere so takšne, da dopuščajo možnost uporabe katerekoli večnamenske viskoznosti. Pri odločitvi se je vedno smiselno posvetovati s prodajalcem ali serviserjem, predvsem pa upoštevati priporočila proizvajalca.

Praviloma lahko uporabimo vsako viskoznost večnamenskega olja (primer 10W40, 5W30, 5W40, 0W30, 0W20, 5W20, 10W60 itd).

Motorno olje blagovne znamke VAG (AUDI, SEAT, ŠKODA, VW) je izdelano v sodelovanju z izdelovalcem blagovne znamke VAG.

Več o motornih oljih, njihovi razpoložljivosti, akcijskih cenah in drugih posebnih ponudbah pa v spletni trgovini kruno.si.