Za vse tiste, ki ste ravno v fazi opremljanja svojih domov in, ki razmišljate o tem kateri les je najboljši za pohištvo, smo spodaj, v okviru naših gostujočih zapisov, pripravili kratek zapis z nasveti, da se boste lažje odločili in res izbrali najboljši les za pohištvo.

Najboljši les za pohištvo

Ko ljudje razmišljamo o “najboljšem”, imamo v glavi različne predstave…

pohištvoNekaterim je najboljše tisto, kar je najceneje, drugim tisto, kar je najlepše, tretjim spet tisto, kar najdlje časa obstoji, četrti pa imajo povsem svojo različico najboljšega ali celo kombinirajo različne lastnosti in vrednote skupaj, pri čemer je pa verjetno še največ takšnih, ki jim najboljše predstavlja kombinacija dobre cene, lepote in trpežnosti. Vsaj kar se pohištva tiče.

Generalno gledano pa je tako, da je najcenejše pohištvo tisto, ki je izdelano iz iverala. Iveral je kombinacija pravega, a umetno predelanega (prešanega) lesa, ki nato preko različnih tehnik, izpade v oblikah različnih ploskev in v različnih barvah.

Zato je iveral odličen les za izdelavo in obdelavo različnih pohištvenih ambientov (otroške sobe, spalnice, dnevne sobe, klubske mizice…). Nekoliko manj primeren in zato ne najboljši je iveral za kopalnice in kuhinje in pravzaprav vsepovsod, kjer je prisotna vlaga ali možnost vlage (shrambe, kleti,…).

V prostorih, kjer je prisotne več vlage, se zato, da se zaščiti izpostavljene stene in sam prostor, uporabi steklo. Dober primer takšne zaščite sta na primer zaščitno kuhinjsko steklo in izdelava tuš kabine iz stekla. V kolikor se odločite za umestitev steklenih elementov v vaš dom, je pravi naslov za dober nasvet in kakovostno in cenovno ugodno izvedbo podjetje Steklarstvo Breg.

Po drugi strani, je najbolj trpežen in pa tudi najdražji les, masiven, pravi, naraven les, pa še ta se med seboj razlikuje glede na vrsto lesa. Akacija je zelo primerna za zunanje lesene objekte, saj je zelo odporna na vremenske vplive, a se redko kateri mizar odloči z njo delati, saj je les razmeroma žilav in težko obvladljiv. Hkrati je zelo trpežen, a tudi drag les, slovenski hrast, medtek, ko bukev ne velja za tako drag les.

Za zunanje pohištvo (recimo vrtne garniture), je najmanj dobra smreka, ker nima rada vlage, za notranje pohištvo, pa že kot rečeno, je najbolj primeren les iveral, če iščemo poceni pohištvo in pa pravi les, če iščemo ekskluzivne pohištvene rešitve in pohištvo bolj prestižnega izgleda.