Super Market

Vitalnost, energija, zdravje in odlično počutje

Blog

Kombinacije prehranskih dopolnil za največjo zmogljivost

Kadar želimo iz našega telesa iztisniti največ, se pred hudimi športnimi napori ponavadi odločimo, da svoji prehrani dodamo še prehranska dopolnila. A kombinacije prehranskih dopolnil za največjo zmogljivost, niso vedno preproste. Posamezna prehranska dopolnila ne delujejo vedno najbolje samo kot samostojna snov, ampak na račun sinergije v kombinaciji z nekaterimi drugimi prehranskimi dopolnili, še izraziteje pripomorejo k povečanju zmogljivosti organizma. V industriji prehranskih dopolnil seveda ponujajo neštete možnosti kombinacij, oglašujejo jih tudi kot enakovredne steoridom. Pred takšnimi ponudbami bodite previdni, preden v svoje telo vnesete bilo kakšne snovi, se o njih prej dobro pozanimajte in preverite, če so o teh substancah narejene kakšne raziskave.

Kombinacije prehranskih dopolnil za največjo zmogljivost

Kombinacija ogljikovih hidratov in beljakovin po treningu

Zaužitje ogljikovih hidratov in proteinov skupaj, bistveno bolje učinkuje na določene fiziološke procese, kot pa če jih zaužijemo posamezno. Z več raziskavami so prišli do enotnih dokazov, da  kombinacija ogljikovih hidratov z višjim glikemičnim indeksom in beljakovin zviša stopnjo obnove glikogena v mišicah in obenem vpliva na povečano sintezo beljakovin. To kombinacijo uporabite po koncu napora, saj boste s tem dosegali dobro regeneracijo in postopoma dosegali največje zmogljivosti organizma. Razmerje med ogljikovimi hidrati in beljakovinami je odvisno od same zvrsti športa, kakšne cilje imamo pri športu in tudi od individualnih lastnosti športnika. V raziskavah, ki so dokazale prednosti te kombinacije, je bilo razmerje med 2:1 in 4:1 v korist ogljikovih hidratov, zato je priporočljivo, da se gibate znotraj teh razmerij. Edina posebnost so obdobja intenzivnega izgubljanja telesne maščobe. Če v tem času vseeno še močno trenirate, potem poleg predpisane količine beljakovin, vnašajte še 15 do 30 gramov enostavnih sladkorjev.

Kombinacije prehranskih dopolnil za največjo zmogljivost

Ogljikovi hidrati in kombinacije prehranskih dopolnil za največjo zmogljivost

Ko slišimo za ogljikove hidrate, vedno pomislimo na kakšno škodljivo in prepovedano hrano. A vsekakor ni priporočljivo popolnoma izločiti ogljikove hidrate po naporu, saj boste s tem močno zmanjšali regeneracijo, vaš organizem pa boste izpostavili nevarnosti razgradnje lastnih beljakovin, ki jih potrebuje za energijo. Majhna količina enostavnih ogljikovih hidratov vam po naporu vsekakor lahko samo koristi in nikakor ne prispeva h gradnji maščobnih zalog. Trda hrana je seveda lahko enakovredna alternativa prehranskim dopolnilom, dokler količina hrane po treningu ni prevelika in imate po treningu še vedno apetit za njo.

Viri:
The Center for Genetics, Nutrition and Healt
Nada Rotovnik Kozjek; Gibanje je življenje